Astazi Buacatria Perfecta va propune o reteta de “Mucenici moldovenești”, cu miere, vanilie, nuci și lămâie.
Ingrediente pentru rețeta de mucenici moldovenești:
Aluat:
- 1 kg faina
- 350 ml lapte
- 75 ml ulei
- 2-3 lingurite esenta de vanilie
- 4 galbenusuri de ou
- 50 g drojdie proaspata
- 1 lingurita sare
- 1 lingura zahar
Sirop
- 1 l apa
- 200 g zahar
- esenta de rom
- esenta de vanilie
- 100-150 g miere
- coaja rasa de lamaie
Glazura:
500 g miez de nuca
250 g miere de albine
Cum se prepare Mucenicii Moldovenesti ?
Aluatul – se freaca drojdia cu zaharul pana se dilueaza, apoi se adauga putin lapte cald si putina faina, se realizeaza o maia care se lasa la dospit pana isi mareste consistent volumul.
Faina, dupa ce se cerne intr-un vas se amesteca cu sare.
Apoi facem o adancitura la mijloc, iar acolo o sa punem maiaua, dupa care galbenusurile, iar apoi treptat, laptele cald si uleiul, amestecandu-se totul si adunam faina de pe margini.
Framantam aluatul, dupa care il lasam acoperit la crescut la un loc cald.
Cand volumul va fi dublat, rupem bucati din aluat si modelam mucenicii in forma de opturi, sau sfintisori, dupa care se aseaza in tava de copt si ii mai lasam la dospit 20 de minute, apoi se coc la 160-170 de grade, timp de 20-25 de minute.
Sirop – apa si zaharul se pun impreuna la fiert, iar cand zaharul va fi diluat adaugam coaja rasa de lamaie si esentele.
Lasam siropul sa se tempereze usor, apoi adaugam mierea si amestecam bine pana se dilueaza.
Siropul va ingrosa mierea si ii va oferi un gust usor aromat.
Apoi lasam siropul sa se raceasca siscufundam mucenicii raciti prin el, dupa care ii asezam in tava si ii lasam sa se odihneasca putin.
Glazura – Mierea se incalzeste usor, iar cu ajutorul unei pensule glazuram mucenicii pe deasupra si se pudreaza cu mult miez de nuca macinat mai grosier, copt in prealabil.
Pofta buna !